PRIVACY NOTICE 

We at SK Magic Retails Malaysia Sdn. Bhd. (“the Company“) recognise the importance of the privacy of your personal data and this Privacy Notice (“Notice”) is given in accordance with the Personal Data Protection Act 2010. 

This Notice is issued for the purpose of informing you how we collect, process, use and/or disclose your personal data which is submitted by you when you enquire about our product(s) and/or service(s), when you access our website, when you enter into a contract and/or agreement with us, when you participate in any of our events and through our general business contact with you (collectively referred to as “Engagement”).

PERSONAL DATA COLLECTION

The types of personal data collected from you and processed by us include without limitation:-

  1. name, date of birth, nationality, race, gender, NRIC / passport number, marital status, correspondence address, contact details including mobile, office and residential telephone number, e-mail address;
  2. banking / financial details and/or creditworthiness information;
  3. all other information required to comply with legal and regulatory requirements; and
  4. any other additional information provided by you or third parties.

(collectively referred to as “Personal Data”)

PURPOSES OF PERSONAL DATA COLLECTION

Your Personal Data is collected and processed by us for all and any purpose including but not limited to the following:-

  1. to verify your identity;
  2. to communicate with you;
  3. to provide customer care and/or service including but not limited to responding to queries, comments, feedbacks and/or complaints and resolving them;
  4. to keep you informed of our products, services, events, promotions and/or discounts;
  5. to comply with legal and/or regulatory requirements;
  6. to assist in the prevention, detection or investigation of crime or possible criminal activities or for the administration of justice;
  7. for credit reference agencies, credit reporting agencies, Bank Negara Malaysia, any credit bureau and/or the Central Credit Reference Information System (“CCRIS”), government department or agencies, public registries, websites and publications;
  8. for such other purpose as may be directed or consented to by you; and
  9. for all other purposes in relation to or incidental to the above.

(collectively referred to as “Purposes”)

DISCLOSURE TO THIRD PARTIES

Under certain circumstances, we may be required to disclose your Personal Data to third parties. Third parties to whom your Personal Data may be disclosed by us include but not limited to:-

  1. any persons directed by or consented to by you;
  2. our consultants and third parties (including related companies) and any other third party service providers, business partners, vendors or suppliers;
  3. any persons for the purposes of compliance with legal and regulatory requirements;
  4. our data processors i.e third party engaged by us to process personal data on our behalf including but not limited to archival storage, data entry service providers, website service provider, computer backup services, disaster recovery services, banks and financial institutions; and
  5. our professional advisors including but not limited to legal advisors, tax advisors, financial advisors, auditors and insurance brokers.

SECURITY MEASURES

We maintain appropriate technical and organizational security measures to protect the security of your Personal Data against loss, misuse, unauthorized access, disclosure or alteration.

ACCESS AND CORRECTION

If you wish to access, correct, limit or update the Personal Data you have submitted to us, or to make any inquiries or complaints about the processing of such information, please contact us in the manner as described below. We provide individuals with access to their Personal Data where we believe appropriate, including in situations where you are entitled to access and correct your Personal Data under applicable personal data protection laws.

CONSENT

If we do not receive any notification from you concerning our processing of your Personal Data, we shall proceed to continue to process the same for the Purposes as set out, on the basis that you have consented to our processing of your Personal Data in accordance with our Privacy Notice.

LINKS TO OTHER WEBSITES AND COOKIES

  1. The privacy practices set forth in this Privacy Notice are for purposes of your Engagement with us only. This website may contain links to other sites. We are not responsible for the privacy practices or the content of such sites. If you link to or otherwise visit any other site, please review the privacy policies posted at that site.
  2. A “cookie” is an element of data that can be sent to your browser. Your browser may then store it on your system based on the preferences you have set on your browser. Cookies gather information about your operating system including, but not limited to, browser type, and Internet Protocol (IP) address. Our websites use this information to analyze the traffic on our websites, and better serve you when you return to our websites. It is not our intention to use such information to personally identify a user. You have the option to configure your Internet browser to notify you when you receive a cookie, giving you the chance to decide whether to accept it. Further, you have the option to block all cookies. Please note, however, that if you refuse or otherwise block cookies you may not be able to use all of the functionality available on the website.

QUESTIONS OR COMMENTS

Should you require further information or have any comments regarding the processing of your Personal Data, kindly contact us at 1800-18-7878, callcentre@skmagic.com.my.

 

NOTIS PRIVASI

Kami, di SK Magic Retails Malaysia Sdn Bhd. (“Syarikat”) mengenali kepentingan kebersendirian data peribadi anda dan Notis Privasi ini (“Notis”) ini diberikan selaras dengan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010.

Notis ini dikeluarkan untuk memaklumkan cara bagaimana kami mengumpul dan memproses data peribadi anda yang dihantar oleh anda apabila anda membuat pertanyaan mengenai produk dan/atau perkhidmatan kami, apabila anda mengakses laman web kami, apabila anda memasuki kontrak dan/atau perjanjian dengan kami, apabila anda memgambil bahagian dalam mana-mana acara kami dan melalui urusan bisnes am dengan anda (dirujuk secara kolektif sebagai “Urusan”).

PENGUMPULAN DATA PERIBADI

Jenis-jenis data peribadi yang dikumpul daripada anda dan diproses oleh kami termasuk tetapi tidak terhad kepada:-

  1. nama, tarikh lahir, kewarganegaraan, bangsa, jantina, nombor kad pengenalan Malaysia / nombor pasport, status perkahwinan, alamat surat-menyurat, butiran perhubungan termasuk nombor telefon bimbit, pejabat dan kediaman, alamat e-mel;
  2. butiran perbankan / maklumat kewangan dan/atau kebolehpercayaan kredit;
  3. segala maklumat lain yang dikehendaki untuk mematuhi undang-undang dan pengawalseliaan; dan
  4. apa-apa maklumat tambahan lain yang diberi oleh anda atau pihak-pihak ketiga.

(dirujuk secara kolektif sebagai “Data Peribadi”)

TUJUAN PENGUMPULAN DATA PERIBADI

Data Peribadi anda dikumpul dan diproses oleh kami untuk segala tujuan termasuk tetapi tidak terhad kepada yang berikut:-

  1. pengesahan identiti anda;
  2. berkomunikasi dengan anda;
  3. memberikan penjagaan pelanggan dan/atau perkhidmatan termasuk tetapi tidak terhad kepada membalas kueri-kueri, komen, maklum balas dan/atau aduan dan menyelesaikannya;
  4. memaklumkan anda mengenai produk, perkhidmatan, promosi, acara-acara, promosi dan/atau diskaun kami;
  5. untuk mematuhi kehendak undang-undang dan/atau pengawalseliaan;
  6. membantu pencegahan, pengesanan atau penyiasatan jenayah atau kemungkinan aktiviti-aktiviti jenayah atau bagi pentadbiran keadilan;
  7. bagi tujuan agensi rujukan kredit, agensi pelaporan kredit, Bank Negara Malaysia, apa-apa biro kredit dan/atau Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat (“CCRIS”), agensi atau jabatan kerajaan, pejabat pendaftaran awam, laman sesawang dan penerbitan;
  8. bagi tujuan-tujuan lain sebagaimana yang diarahkan atau yang telah diberikan persetujuan oleh anda; dan
  9. bagi segala tujuan-tujuan lain berkaitan atau bersampingan dengan perkara-perkara di atas.

(dirujuk secara kolektif sebagai “Tujuan”)

PENDEDAHAN KEPADA PIHAK KETIGA

Di bawah keadaan-keadaan tertentu, kami boleh menzahirkan Data Peribadi anda kepada pihak-pihak ketiga berikut termasuk tetapi tidak terhad kepada:-

  1. mana-mana orang yang diarahkan oleh atau yang telah diberikan persetujuan oleh anda;
  2. penasihat-penasihat kami dan pihak-pihak ketiga (termasuk syarikat-syarikat berkaitan) dan mana-mana pembekal perkhidmatan pihak ketiga, rakan-rakan niaga, penjual-penjual atau pembekal-pembekal;
  3. mana-mana orang bagi tujuan pematuhan keperluan undang-undang dan pengawalseliaan;
  4. pemproses data iaitu pihak ketiga yang akan diguna khidmat bagi memproses data peribadi bagi pihak kami termasuk tetapi tidak terhad kepada storan arkib, pemberi khidmat kemasukan data, perkhidmatan-perkhidmatan sokongan komputer, perkhidmatan-perkhidmatan pemulihan bencana, bank-bank dan institusi-institusi kewangan; dan
  5. penasihat-penasihat profesional kami, termasuk tetapi tidak terhad kepada penasihat-penasihat undang-undang, penasihat-penasihat cukai, penasihat-penasihat kewangan, juruaudit-juruaudit, broker-broker insuran.

LANGKAH-LANGKAH KESELAMATAN

Kami mengekalkan langkah-langkah keselamatan teknikal dan organisasi yang sesuai untuk melindungi keselamatan Data Peribadi anda daripada kerugian, penyalahgunaan, akses tanpa kebenaran, pendedahan atau pengubahan. 

AKSES DAN PEMBETULAN

Jika anda ingin mengakses, membetulkan, mengehadkan atau mengemaskini Data Peribadi yang anda telah hantar kepada kami atau ingin membuat pertanyaan atau aduan mengenai pemprosesan maklumat tersebut, sila hubungi kami sebagaimana yang diperuntukkan di bawah. Kami memberikan akses kepada individu-individu Data Peribadi mereka di mana kami percaya sesuai, termasuk dalam keadaan di mana anda berhak untuk mengakses dan membetulkan Data Peribadi anda di bawah undang-undang perlindungan data peribadi yang terpakai.

KEBENARAN

Jika kami tidak menerima sebarang notifikasi daripada anda berkenaan dengan pemprosesan Data Peribadi anda, kami akan meneruskan untuk memproses Data Peribadi anda untuk Tujuan yang diperuntukkan di atas, atas dasar bahawa anda telah membenarkan pemprosesan Data Peribadi anda selaras dengan Notis Privasi kami.

PAUTAN KE LAMAN WEB LAIN DAN COOKIES

  1. Amalan-amalan privasi yang diperuntukkan di bawah Notis Privasi ini adalah untuk tujuan Urusan anda dengan kami sahaja. Laman web kami mungkin menyediakan pautan ke laman web lain. Kami tidak bertanggungjawab terhadap amalan-amalan privasi atau kandungan laman web tersebut. Sekiranya anda memaut atau sebaliknya melawat mana-mana laman web lain, sila semak dasar privasi yang diposkan di laman web tersebut.
  2. “Cookie” adalah elemen data yang boleh dihantar ke pelayar (browser) anda. Pelayar anda kemudian boleh menyimpannya pada sistem anda berdasarkan keutamaan yang telah anda tetapkan pada pelayar anda. Cookies mengumpul maklumat mengenai sistem pengendalian anda termasuk, tetapi tidak terhad kepada, jenis pelayar, dan alamat Protokol Internet (IP). Laman web kami menggunakan maklumat ini untuk membuat analisa lalu lintas di laman web kami untuk tujuan memberikan anda layanan yang lebih baik apabila anda kembali ke laman web kami. Bukan niat kami untuk menggunakan maklumat sedemikian untuk mengenal pasti pengguna secara peribadi. Anda mempunyai pilihan untuk mengkonfigurasi pelayar Internet anda untuk memaklumkan anda apabila anda menerima cookie, memberikan anda peluang untuk memutuskan sama ada untuk menerimanya atau tidak. Selanjutnya, anda mempunyai pilihan untuk menyekat semua cookies. Sila ambil maklum bahawa jika anda menolak atau sebaliknya menyekat cookies anda mungkin tidak dapat menggunakan semua fungsi yang terdapat di laman web.

PERTANYAAN ATAU KOMEN

Sekiranya anda memerlukan maklumat lanjut atau mempunyai sebarang komen mengenai pemprosesan Data Peribadi anda, anda boleh menghubungi kami di talian 1800-18-7878, dan alamat e-mel callcentre@skmagic.com.my.